Randevu Hattı

0543 665 68 60

Bize Yazın

info@asadent.com.tr

Ortodonti

Ortodonti

Ortodonti: Uyumsuz ve çapraşık dişlerin uyum ilişkilerini teşhis eden, bu problemleri önlemeye çalışan ve tedavisini yapan diş hekimliği branşının uzmanlık alanıdır.

Ortodontik problemler neden oluşur?

Ortodontik bozukluklar: Uzun süre biberon ve yalancı emzik kullanımı, parmak emme, tırnak yeme gibi alışkanlıklardan kaynaklanabilir. Bu alışkanlıklar mümkün olduğunca erken tedavi edilmelidir.

Dilin yapısı gereğinden büyük olması, çekilmiş diş boşluklarının bulunması gibi durumlarda dişlerde aralanmalar meydana gelir. Dişlerin tutunduğu çene yapısı küçük ve dişler büyükse dişler çeneye sığmayarak çapraşıklığa neden olur.

Yaşanan erken veya geç süt dişi kayıpları da çapraşık dişlerin oluşmasının nedenleri arasındadır. Zamanından önce ağızdan düşen süt dişlerinin yerine, ağızda var olan daimi diş bu boşluğa kayarak oradan çıkması gereken dişler kendisine yer bulamaz ve çapraşıklık meydana gelir.

Ortodontik problemler nasıl tedavi edilir?

Alt çenenin önde veya geride olması gibi ortodontik bozukluklar, hastanın yaşı göz önünde bulundurularak tedavi yöntemine karar verilir. Hasta, ergenlik döneminde ve alt-üst çene yapısının geride olması durumu bulunuyorsa ortodontik tekniklerle tedavi edilebilir. Eğer hasta yetişkin ise, iskeletsel bozukların tedavisi, ortodonti ve cerrahi işbirliği ile mümkündür. İşlevsel bozukluklara bağlı olarak, ağız solunumu yapma gibi durumlarda çene uyumsuzluğuna rastlanabilir. Ağız solunumu yapan bir hastada çenenin üst kısmı dar kalacağı için V şeklinde olacaktır.

Ortodontik tedavi gerekli midir?

Ortodontik tedavi, sadece estetik kaygısı taşımaz, aynı zamanda ileride karşılaşılabilecek diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki problemlerin önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin bu problemini gidermesini amaçlar. Ağızdaki bulunan ortodontik probleme göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler ve sabit apareyler ile tedavi yöntemleri belirlenebiliyor. İleri evrede olmayan basit ortodontik sorunlar ise hastanın rahatlıkla takıp-çıkararak kullanabileceği lastik hareketli apareyler ile çözüme kavuşturulmaktadır.

Ortondotik tedavileri sonrası tedavilerde geriye dönmesi, bozulmanın önlenmesi için pekiştirme tedavilerinin ihmal edilmemesi gerekir. Bu dönemler için pasif olarak çalışan farklı apareyler önerilmektedir.

Diş teli tedavisi

Dişlerle çenenin üç boyutlu olarak uyum içerisine getirilmesi işlemi olan diş teli tedavisi, ortodonti tarafından yapılır. Diş teli tedavisi, ortodontik tedavi olarak da adlandırılır. Diş teli tedavisiyle her yaştaki insan a güzel bir gülümseme kazanabilir.

Diş telleri tedavisinin en iyi sonuçları alınabilmek için düzenli olarak hekiminize gitmeli ve belirtilen periyodlarda kontrollerinizi yaptırmalısınız. Ayrıca hekiminizin önerdiği bakımı düzenli olarak yapmalısınız.

Diş teli tedavisi sonunda, dişlerinizi daha düzgün bir şekilde fırçalamanız gerekecektir. Diş teli telleri arasında yiyeceklerin sıkışmaması ve plak birikmesini önlemek için ara yüz fırçalarını kullanabilirsiniz.

Yorumlar (0)

Whatsapp Yaz!
Tıkla Ara!